Catering jako hlavní přísada povedené akce
Občerstvení je nezbytnou součástí každého úspěšného setkání, kongresu či konference, kterých se v Kongresovém centru Praha za jeden rok stihne kolem 250. Catering není jen nutnost, ale jídlo má bez pochyby vyšší smysl jako přirozený „Ice Breaker,“ díky kterému se lidé snadněji seznamují a sbližují. Jindy formální networking se tak najednou stává kombinací potěšení a práce. No znáte lepší Win-Win?
Ke
Kongresovému centru Praha už léta neodmyslitelně patří kvalitní, udržitelný a vysoce kreativní
ZÁTIŠÍ CATERING. Pokud jste měli možnost vidět jejich umění v plné parádě na akci, tak jistě chápete. Nejen, že jsou všichni neuvěřitelně milí a ochotní, ale samotné jídlo je vrcholem inovativní gastronomie. Obecná definice slova „zátiší“ jako takového je nejvýstižnější. Zátiší je umělecké dílo, které zobrazuje neživé předměty zejména přírodního původu. A opravdu. U všelijakých zákoutích s jídlem vzbuzují zvědavost lákavé pochutiny už svým vizuálem a originální prezentací. Na první pohled je jasné, že se jedná o něco dobrého, zdravého, a nepřehlédnutelný je taky „zelený“ aspekt celé gastro akce.
To, že je plýtvání jídlem hřích, říkávaly už naše babičky a když se před lety Kongresové centrum Praha rozhodovalo, s jakou cateringovou firmou uzavře partnerství, byla profesionalita a inovativnost důležitým měřítkem, protože přesně tyto aspekty vystihují zaměření a směřování KCP k udržitelnosti. Klobouk dolů, že se jednička ve svém oboru, což Zátiší Catering bez pochyby je, dokáže tímto heslem řídit ve svém každodenním provozu. A že to není jednoduché potvrzuje i Managing Director Zátiší Catering Group Honza Šmelhaus:
„Zjišťujeme, že v našem oboru je cesta spíš v neplýtvání, v menší konzumaci masa a v kladení většího důrazu na sezonní a lokální zeleninu, tzv. plant-forward diet. Proto se také věnujeme klientům při přípravách akce a pečlivě plánujeme objemy jídla tak, aby ho nebylo příliš.“
Dalším důkazem aplikace zero-waste konceptu je pokroková
KOMUNITNÍ LEDNICE v kongresovém centru, která vznikla jako společný projekt v roce 2018. Nárazově tam putují pochutiny určené zaměstnancům KCP a zde sídlících firem, které by se jinde nestihly spotřebovat a musely by se vyhodit. Cílem je omezit plýtvaní jídla a podpořit myšlenku minimalizace odpadu. Praxe se osvědčila a pokaždé, když se v lednici něco objeví, tak to slaví veliký úspěch. Tento sice prostý, leč geniální nápad, perfektně funguje. Navíc tak mají všichni šanci ocenit kulinářské umění kolegů ze Zátiší.
Zátiší Catering si zakládá na používání lokálních surovin, a fakt, že to není jen prázdná fráze, mimo jiné dokazuje i městská bylinková zahrádka
„URBAN FARM“ na venkovní terase Kongresového centra Praha. Během sezóny se z vypěstované zeleniny a bylinek připravovaly saláty a osvěžující limonády, které kromě klientských akcí mířily i do kantýny KCP. Zaměstnanci byli o původu toho, co jí, vždy dobře informováni. A zahrádkou to nekončí. Vybírají si zároveň i lokální dodavatele, aby tak předešli zbytečně vysoké uhlíkové stopě vzniklé při logistice.
A jak tedy vypadá na akci taková
udržitelnost? Žádná okázalá výzdoba, ale čistá jednoduchost vytvořená přírodními a znovupoužitelnými nebo již recyklovanými materiály. Použití sezónních surovin, které jsou přirozeně čerstvější. Občerstvení se servíruje do biologicky rozložitelných nádob a na některých akcích mají účastníci k dispozici jeden jídelní set a ten používají opakovaně po dobu trvání eventu.
Bezpečnost a zdraví hostů i personálu je na prvním místě. V době přísných anticovidových pravidel se při pořádání cateringových akcí striktně dodržují předem stanovená pravidla, které se týkají – příjmu, skladování surovin, používání prvoobalů, dodržování provozní hygieny, vstupu do provozu pouze testovaným osobám, pravidelné dezinfekce stolů, židlí, inventáře, používání ochranných prostředků při výrobě i přípravě občerstvení.
Vždy něco navíc
Dnešní doba je náročná na stále nové a novější technologie. A to se nevyhýbá ani gastronomii. Oblíbenou novinkou je neonovými barvami hýřící přehlídka dezertů tzv.
NEON FOOD. K osvícení nápojů se používá vitamin B2, který pod UV osvětlením fosforeskuje. Nebo také
TABLE MAPPING, který zajistí audiovizuální show odehrávající se na talířích hostů jako preludium ke kulinářskému zážitku. Populární je u klientů také
BAR MAPPING, kde se na bar promítá naanimují projekce tematicky na přání klienta.